Αρχική σελίδα » Προβολή ανακοίνωσης

Προβολή ανακοίνωσης

23.05.2022

Επιμορφωτικό Σεμινάριο του ΚΠΕ/ΚΕΠΕΑ Δραπετσώνας με τη συνδιοργάνωση και συμμετοχή του ΕργΠΕ-ΕΚΠΑ (20-21/05/2022)

Το Εργαστήριο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης του ΕΚΠΑ ήταν μεταξύ των κύριων διοργανωτών του διήμερου επιμορφωτικού σεμιναρίου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης για εκπαιδευτικούς με θέμα “Οι μνήμες της βιομηχανικής κληρονομιάς συναντούν την Επιστήμη των Πολιτών στα Λιπάσματα της Δραπετσώνας», που πραγματοποιήθηκε στις 20 και 21 Μαΐου 2022.

To σεμινάριο οργανώθηκε με την κύρια ευθύνη του ΚΠΕ Δραπετσώνας, και με άλλους συνδιοργανωτές τον Δήμο Κερατσινίου-Δραπετσώνας, το 6ο ΠΕΚΕΣ Αττικής και τις Διευθύνσεις ΠΕ και ΔΕ Β’ Αθήνας και Πειραιά.

Περιλάμβανε θεωρητικό και βιωματικό μέρος και στόχευε στη γνωριμία των επιμορφούμενων εκπαιδευτικών με την Επιστήμη των Πολιτών και τα Παρατηρήτρια Πολιτών και τη συμβολή τους στην Περιβαλλοντική Εκπαίδευση για την Αειφορία, εστιάζοντας σε μια ιδιαίτερη περιοχή βιομηχανικής πολιτιστικής κληρονομιάς του Δήμου Κερατσινίου-Δραπετσώνας, που είναι ο χώρος του πρώην εργοστασίου λιπασμάτων στη Δραπετσώνα.

Κατά την πρώτη ημέρα του σεμιναρίου η Αν. Καθηγ. Μαρία Δασκολιά και Δ/ντρια του ΕργΠΕ-ΕΚΠΑ μίλησε με θέμα: «Επιστήμη των Πολιτών και Περιβαλλοντική Εκπαίδευση για την Αειφορία: προωθώντας συνέργειες στο σχολείο προς όφελος της επιστήμης, του περιβάλλοντος και της εκπαίδευσης». Στη συνέχεια, ο Δρ. Δημήτρης Γκότζος και συνεργάτης του ΕργΠΕ-ΕΚΠΑ παρουσίασε τη χρήση και αξιοποίηση των Παρατηρητηρίων Πολιτών Natusfera, Pl@ntNet και OdourCollect του ευρωπαϊκού έργου Cos4Cloud στο οποίο το ΕργΠΕ-ΕΚΠΑ συμμετέχει ως επίσημος εταίρος.

Κατά τη δεύτερη ημέρα του σεμιναρίου πραγματοποιήθηκε δραστηριότητα μελέτης πεδίου στον πρώην βιομηχανικό χώρο του εργοστασίου λιπασμάτων με αντικείμενο την καταγραφή της βιοποικιλότητας της περιοχής με το Pl@ntNet και της ρύπανσης οσμών με το OdourCollect, ενώ πραγματοποιήθηκε και μια μικρής κλίμακας δράση Bioblitz.